Ceza Hukuku kategorisinde tarafından
Merhaba ilk defa bu siteyi kullanıyorum ve soruma yaşanan olayı anlatarak başlamak istiyorum. Ki ilk olarak kopya çekmediğimi belirtmem gerekiyor ve bunu sadece suçsuz olarak gözükme amacıyla söylemiyorum. (ki bunu internette yapmaktan kim ne kazanabilir?)

Bugün olduğumuz sınavda gözetmen öğretmen beni kalem kutumda bulunan kağıtlar hakkında suçladı ki bu kağıtlar sınava gitmeden önce sabah kalkınca tekrar amaçlı kullandığım kağıtlardı. Kağıtta öğretmenimizin verdiği konuların özeti bulunuyordu. Çalıştıktan sonra bu kağıtları kalem kutuma koydum ve okula gittim. Sınava girmeden önce az uyuduğum uykudan olsa gerek ki kağıtları kalem kutuma koyduğumu unuttum. Normalde her sınav öncesi yapılan kalem kutu ve materyallerin kaldırılması hakkında yapılan uyarılar da yapılmadı gözetmen öğretmen tarafından. O an çalışma kağıtlarımın kalem kutuda olduğunu hatırlamayan ben de dolayısıyla kalem kutumu kaldırmamakta sakınca görmedim.

Sınav boyunca zaten kopya çekmeye yeltenmedim ancak kalem kutumu açtığımda çalışma kağıtlarımın hala kalem kutumda olduğunu gördüm. Zaten sınavın ortalarında bunu farkettiğim için bunu gözetmen öğretmene söylemem durumunda kopya muamelesi yapılacağından dolayı korktum ve söylememeyi tercih ettim. Bu olaydan sonra kalem kutumu yüz üstü yatırdım ve sınav boyunca dokunmadım korkudan zaten. Ancak kağıtların ucunu görmüş olacak ki hoca sınav bittikten sonra kalem kutumu aldı ve bu kağıtların delil olarak kullanılacağını söyledi. Ancak sınav boyunca kopya çekmedim ve hoca beni kopya çekmiş olduğumu da görmedi. Ancak kağıtları gördükten sonra olacak ki kalem kutuma bakmış olduğumu iddia ediyor. Ki kalem kutumu aldığında kendisi de biliyor ki bu kağıtlar(post-it boyutunda kağıtlar bunlar) birbirinin üstü üstüneydi, yani kopya çekmek gibi bir amacım olsa bile kağıtları çıkarmadan bunu yapmam mümkün değil zaten.

Okulumuzun sınav yönergesinde de ise"The exam papers of students found to be cheating will be taken AT THE MOMENT OF THE INCIDENT. A zero will be given and a report about the matter given to the Student Dean.(İngilizcesi olmayanlar için: Eğer öğrenci kopya çekerken yakalanırsa, olay anında kağıtları alınıp 0 verilecektir." Zaten hoca kopya çektiğimi görmüş olamaz, eğer gördüğünü iddia ediyorsa bile o an almadığına göre sınav boyunca kopya çekmediğime kendisi de katılmış oluyor. Ancak bununla beraber başka bir maddede ise masa üstünde sınav hakkında öğrencinin görüş alanında bir not bulunması durumunda kopya çekmiş sayılır diyor. Ben de zaten kopyayı farkettiğim gibi kalem kutumu yüz üstü yatırdım ki kağıtlar görüş alanımda değildi.

Çok uzun oldu biliyorum ama, sonuç olarak olanlar hakkında bir savunma yazmam bekleniyor. Sadece küçük bir dalgınlık yüzünden 0 almamın haksızlık olacağını düşünüyorum ancak önceden kopya çekmiş arkadaşlarımın yazdığı savunma kağıtlarının çok da bir etkisi olmamış diye biliyorum.(Tabi bu arkadaşların hepsi kopya çekmeye çalışırken, veya ellerinde bir not tutarken yakalandılar) Beni kopya çekerken hoca görmemiş ve sınavı durdurmamış olduğunu düşünürsek, bana 0 verme veya disipline yollama gibi bir hakları var mıdır?

EDIT: Zaten sınavda yazılanlar ile çalışma kağıdımda farklar var ve dolayısıyla hata yaptım sınavda da, eğer kopya çekmiş olsaydım mantıken sınavda da hata yapmamış olurdum.

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
Kopya çekmek disiplin suçudur. Savunmanızı iyi bir şekilde yazarak buna cevap vermeniz gerekir. Eğer ceza verilirse uygun itiraz yolları kullanılmalıdır.

İlgili sorular

5 cevap
22, Kasım, 2012 Ceza Hukuku kategorisinde franchisean tarafından soruldu
0 cevap
0 cevap
30, Eylül, 2013 Genel Hukuk kategorisinde Deha Uçkun tarafından soruldu
0 cevap
20, Nisan, 2022 Özel Hukuk kategorisinde ibrahim murat tarafından soruldu
0 cevap
3, Mayıs, 2019 Suç Hukuku kategorisinde sampiyonenes tarafından soruldu
...