Ceza Hukuku kategorisinde tarafından
Merhabalar.
Hakkında 1 yıl üzeri HAGB kararı verilenler 5 yıllık süreyi tamamladıktan ve hagb kararını düşürttükten sonra polis,asker,gümrük muhafaza,infaz koruma vb mesleklere girişte sorun yaşar mı?
Kihbi,polis gbt,uyap,jandarma gbt,e-devlet gibi platformlarda hagb kararı ile ilgili tek bir kayıt yok.
Mesela Gümrük muhafaza memuru şartlarında hagb'den bahsetmemiş sadece 657/48'e atıfta bulunmuş bu bir sıkıntı çıkarır mı?

Yeni mezun avukat bir arkadaşla konustugumda bana güvenlik soruşturması durumunda savcılık kayıtlarında çıkar demişti. Bu durum ne kadar doğru?
HAGB'si olupta polislik ve askerlikte ilişiği kesilenler gördüğüm kadarıyla henüz 5 yıllık denetim süresini tamamlamamışlar.Ben bu süreyi sıkıntısız tamamladım Kihbi,polis gbt,jandarma gbt,e devlet gibi yerlerde benim hiçbir adli olayım gözükmüyor.MİT,EGM vb tarafından yapılan güvenlik soruşturmasında hiçbir kayıt olmamasına rağmen bu kayda ulaşırlar mı?


Bilgi verirseniz minnettar olurum bu yüzden derslerime odaklanamıyorum.

2 Cevaplar

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
Gerekli sürüler geçtiyse bi sıkıntı olmaz
0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
Bu duruma ilişkin yerleşik tam bir uygulama bulunmamaktadır. Normalde Hagb mahkumiyet hükmü olmadığından memurluğa bir engel teşkil etmeyecektir ve etmemelidir  İlgili çoğu düzenleme de bu yöndedir. Buna rağmen özellikle kritik mesleklerde (askerlik polislik infaz memurluğu...) Hagb güvenlik soruşturmasının olumsuz olarak belirlenmesinde yeterli görülmektedir.  Mahkemelerinde bu durumu destekler bazı kararları bulunmaktadır ne yazık ki, ancak hagb sebebiyle güvenlik soruşturması olumsuz olarak karar verilse bile bu meslekler için yine de dava açılmasında fayda ve başarı şansı vardır. Zira bazı Danıştay içtihatları özellikle çocuk yaşta alınan hagbler sebebiyle verilen olumsuz güvenlik soruşturması kararlarını iptal etmişlerdir. Aynı şekilde uzman erbaşlık yönetmeliğinde de sadece yüz kızartıcı suçlarda hagbnin engel olacağı belirtilmektedir.
Sonuç olarak siz her mesleğin sınavına en iyi şekilde hazırlanıp girin ve formların hiçbirinde Hagbden bahsetmeyin , onlar bir şekilde bulup sizi almazlarsa da   dava açıp kendinizi savunursunuz. Özellikle Danıştay içtihatlarına benzer durumunuz varsa kazanabilirsiniz dava ne şekilde neticelendi bilemem,  ya da diğer kritik olmayan meslekleri tercih edebilirsiniz. Orda başarı ihtimalinin daha yüksek

Net bir şekilde ifade edemediysem ve kafanızı karıştırdıysam affola

İlgili sorular

0 cevap
18, Haziran, 2018 Ceza Hukuku kategorisinde Ferhatddd tarafından soruldu
2 cevap
30, Ağustos, 2022 Ceza Hukuku kategorisinde Sbc1255 tarafından soruldu
0 cevap
20, Temmuz, 2022 Ceza Hukuku kategorisinde 6363mehmet63 tarafından soruldu
2 cevap
9, Temmuz, 2019 Ceza Hukuku kategorisinde Jackdaw tarafından soruldu
...