İş Hukuku kategorisinde tarafından
bir yakınım 1987 yılından beri çeşitli işyerlerinde bazen sigortalı bazen sigortasız çalışır. 2010 yılında emekli olur. 2016 ya kadar çalışmaya devam eder. 1 ay önce sgk ya çağrılır ve 2006-2007 yıllarında (10 ay kadar) şüpheli prim olduğu söylenir birtakım sorular sorulur sonrasında emekliliği iptal edilir. bahse konu 10 ay; kardeşi, abi sigortasız çalışıyorsun bizim işyerinde seni sigortalı gösterelim der. suç olduğunu bilmediğinden kabul eder. sigortalı gösterildiği şirket paravan şirket çıkar. neticede sgk 8 yıllık maaş+faiz+sağlık gid. ister. askerlik borçlanması yapar ve maaşı geri bağlanır. istenilen parayı tek seferde ödeyemeyeceği için 5 yıllık taksit yaparlar. şimdi 2 sorum var. birincisi; şahsın üzerine tek kat müstakil ev var. bu borcu ödeyemezse ne olur, ya da evi ne yapmalı, icra-haciz söz konusu değilken satarsa sonradan icra-haciz söz konusu olduğunda bir sıkıntı yaşar mı? ikinci sorum; sigorta primlerini eksik yatıran iş yerlerine ya da hiç yatırmayan, bildirim dahi yapmayan son çalıştığı işyerine (2006-2016 arası çalıştığı, 2010 yılında emekli olduktan sonra 6 yıl daha çalıştığı işyerine)  hizmet tespit davası açsa borçtan kurtulmak adına eski primlerine sayılacak hukuki bir kazanım sağlayabilir mi? biraz uzun oldu sanırım. saygılar

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
"Bu borcu ödeyemezse ne olur, ya da evi ne yapmalı, icra-haciz söz konusu değilken satarsa sonradan icra-haciz söz konusu olduğunda bir sıkıntı yaşar mı? "

-Haciz yoksa bile satış yapması halinde tapu iptal tescil davası ile karşı karşıya kalabilir. (Alacaklıdan mal kaçırmak amacıyla satış yapıldığı için)(Ancak satış yapıp borcu öderse haliyle bir sorun olmaz)


"sigorta primlerini eksik yatıran iş yerlerine ya da hiç yatırmayan, bildirim dahi yapmayan son çalıştığı işyerine (2006-2016 arası çalıştığı, 2010 yılında emekli olduktan sonra 6 yıl daha çalıştığı işyerine)  hizmet tespit davası açsa borçtan kurtulmak adına eski primlerine sayılacak hukuki bir kazanım sağlayabilir mi?"

-Son 5 yıl içerisinde yapmış olduğu çalışmalar için dava açabilir. Ayrıca son çalıştığı yerde 2006 yılından 2016 yılına kadar aralıksız çalıştıysa 2006'ya kadar olan eksik primleri için dava açabilir. Bu 5 yıllık sürenin sonuna denk gelmeyen bir sigortasız çalışma mevcutsa sadece işe giriş tarihi yönünden hizmet tespit davası açılabilir.

İlgili sorular

2 cevap
2 cevap
0 cevap
30, Aralık, 2017 İş Hukuku kategorisinde alaragezer tarafından soruldu
0 cevap
27, Nisan, 2017 İş Hukuku kategorisinde zekaiaksoy34 tarafından soruldu
2 cevap
18, Ocak, 2016 İş Hukuku kategorisinde Ogün Türe tarafından soruldu
...