Ceza Hukuku kategorisinde tarafından
merhaba,
yaptığım yaralanmalı trafik kazası sonucu taksirle adam yaralama suçundan 6 ay 20 gün hapis cezası ve b sınıfı sürücü belgesinin tck nın 53/6 mad uyarınca tali kusurlu olması dikkate alınarak takdiren 3 ay süre ile geri alınmasına karar verildi. ancak 231/5 md. uyarınca sanık hakkında kurulan hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ve cmk 231/8 md. uyarınca sanığın her hangi bir yükümlülük belirlenmeden 5 yıl süre ile denetim altında tutulmasına,
denetim süresi içerisinde kasten yeni bir suç işlemediği taktirde açıklanması geri bırakılan hükmün ortadan kaldırılarak davanın düşmesine kararı verileceği, aksi takdirde mahkemece hükmün açıklanacağı , hükümdeki hapis cezasının ertelenmesine veya seçenek yaptırımlara çevrilmesine karar verilecek yeni bir mahkumiyet hükmünün kurulabileceği hususunun ihtarına (ihtarat yapıldı ).


tck nın 53/6 maddesi:"belli bir meslek veya sanatın ya da trafik düzeninin gerektirdiği dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla işlenen taksirli suçtan mahkûmiyet hâlinde, üç aydan az ve üç yıldan fazla olmamak üzere, bu meslek veya sanatın icrasının yasaklanmasına ya da sürücü belgesinin geri alınmasına karar verilebilir. yasaklama ve geri alma hükmün kesinleşmesiyle yürürlüğe girer ve süre, cezanın tümüyle infazından itibaren işlemeye başlar."
bu maddeye göre hakkımda hüküm kesinleşmediğinden ve dolayısıyla  herhangi bir ceza infazı olmadığından sürücü belgemin 3 ay süre ile geri alınması kararı geçersiz olacağını şeklinde yorumladım.bu konu hakkında beni bilgilendirirseniz sevinirim.ehliyetime el konulacak mı?

İyi çalışmalar,
Serdar Aygün.

3 Cevaplar

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
Merhaba, yaşanan kazayla ilgili olay yeri tutanağında ve görseller eşliğinde hazırlanan bilirkişi raporunda kaza kusur oranı size ne verildi. Kazayla ilgili ifade tutanaklarında ne ifadeler var. Bunları değerlendirmek gerekir.
0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
tarafından düzenlendi
Bilirkişi raporunda tam kusurlu olduğuma dair görüş bildirildi . İnternette yaptığım araştırmada denetimli serbestlik süresi+3 ay ehliyete el konuşacağına dair yorumlar gördüm.Böyle bir durum var mıdır?
0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
Yargıtay'ın verdiği karara göre bilirkişi yanılabilir. Dava süreci ne aşamada davaya ait belgeleri iletme imkanınız varsa belgelere bakıp size geri dönüş yapabiliriz. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
...