Sosyal Hukuk kategorisinde tarafından
Merhabalar.

Nüfus hizmetleri kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair 7039 sayılı kanun geçen yıl resmi gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti."
Bu kanuna göre  , mahkemeye başvurmadan,nüfus müdürlüğüne dilekçe ile başvurularak , soyisim değişikliği mümkün tutuldu.

Soyisimde küçük düşürücü bir ibare olması şartı vardı tabi.

Arkadaşlar , soyadım " öküz" .Küçük düşürücü , toplum içinde söylenirken utanılacak bir söyisim.

Bu kanunda önce bir çok akrabam mahkeme yolu ile soyadını değiştirdi.Bu kanun çıkınca bende sevinerek , mahkeme ile uğraşmama gerek yok artık diyerek bağlı bulunduğum nüfus müdürlüğüne yazılı bir dilekçe ile müracat ettim.

Nüfus müdürlüğü, ilçe kaymakamı önderliğindeki bir kurul ile , benim öküz  olan soyadımın değiştirilmesine gerek olmadığı kanaatine varmış.Yani başvuru red etmişlerdir.

Şimdi öte yandan , şehir dışındaki bütün akrabalarım , nüfus müdürlüklerine başvurarak tamamı soyadını kolaylıkla değiştirdiler.

Şimdi avukat arkadaşlara sorum şu , soyadı değişikliğim için asliye hukuk mahkemesine dava acaçağım evet , evet ama bu mahkeme masraflarını avukat masraflarını , benim soyadımın değiştirilmesini red eden nüfus müdürlüğü ve kurulundan talep edebilir miyim ? Ayrıca dava dilekçesine : " öküz " soyadında anormallik görmeyen ilçe kaymakamının soyadının " öküz " olarak değiştirilmesini arz ediyorum gibi bir ibare koyarsam bu hakim tarafından " dalga geçilmek" gibi algılanabilir mi ?
Zira gerçekten bunu istiyorum.Soyadında anormallik yok diye imza atan kişinin soyadının , mahkeme zoru ile " öküz " olarak değiştirilmesini talep edebilir miyim?

Teşekkürler.

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
Asliye Hukuk Mahkemesinde açacağınız davada karşı taraf nüfus müdürlüğü olarak gösterilecektir. Dava masraflarının ve ilam vekalet ücretinin nüfusa yüklenmesi mümkündür. Ayrıca, vereceğiniz avukatlık ücreti için idareye tazminat davası açabilirsiniz. Birisinin soyadının değiştirilmesi için dava açmanız mümkün değildir. Dava dilekçenizde bunun bahsi geçmesin. Detaylar için tarafımla veya bir başka avukat ile görüşünüz.

İlgili sorular

1 cevap
1 cevap
3, Kasım, 2019 Özel Hukuk kategorisinde coveristtv tarafından soruldu
1 cevap
19, Ağustos, 2017 Özel Hukuk kategorisinde muzikogretmenligi1 tarafından soruldu
...