Manevi Tazminat Hukuku kategorisinde tarafından
merhaba, 27 yaşında evli bir bayanım. annem ve babam 5 sene önce şiddetli geçimsizlik durumu ile ayrıldılar. 3 ay önce evlendim babam ayrılıktan beri ne kardeşim ne de benimle maddi ve manevi alanda hiçbir şekilde yanımızda olmadı. evlendiğim zaman okuduğum süreçte de yanımzda olmadı. evimizi annemin haberi olmadan satmış. ortak olmasına rağmen hileler yaparak satmış. annem yıllardır avukatlar ile uğraşyor ama hiçbirşet elde edemedi. babam başka bir kadınla gidip evlendi. ve bana kardeşime babalık görevini yerine getirmek yerine evlendiği kadının çocuklarına bunu yapıyor. yasal olarak ona manevi tazminat davası açabilir miyim ? açabilirsem hangi kuruma başvurmam gerekmektedir.

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
Manevi tazminat talebi için iki unsurun varlığı gereklidir. Birincisi "Haksız Fiil", ikincisi bu "Haksız Fiil" nedeniyle kişinin derin üzüntü, acı, keder yaşamasıdır.

Bahsettiğiniz olaylar (evin hileli satışı dışında) üzücü olsalar da haksız fiil kapsamında değerlendirmez. Yaşınız itibariyle babanıza karşı, babalık görevleri gerekçe gösterilerek bir dava yönetilmesi mümkün değildir. Ancak bu süreçte bahsettiğiniz olaylar sürecinde "hakaret, iftira, tehdit" gibi eylemler gerçekleşmişse pek tabi ki bu husus manevi tazminat konusu olabilir.

Manevi Tazminat davaları için Asliye Hukuk Mahkemesine dava açmanız gerekmektedir.

Saygılarımla,
Av. Ali Uygur Selçuk

İlgili sorular

...