Alacak Hukuku kategorisinde tarafından
İyi günler öncelikle
Babam ve karşı taraf kendi aralarında bir sözleşme yapmışlar noter onayı olmadan sözleşme yapmışlar ortada 7000 TL kapora aldık 21.05 tarihine kadar satış olmazsa cayan taraf 20000 TL ödeyecektir diye yazı var ve her iki tarafında imzası var karşı taraf 01.06 ya kadar süre istedi bu adam bu kağıtla dava açabilir mi yada cayarsa biz bundan ödeme alabilme hakkımız varmıdır

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
Sözleşmenin Hiç ya da Gereği Gibi İfa Edilmemesi Durumunda Kaporanın İadesi şu şekildedir Emrekiran:

Taraflar arasındaki yapılan sözleşme hiç ya da gereği  gibi ifa edilmez ise kaporanın durumu hangi tarafın kusurlu olduğuna bağlı olarak değişir.

-Kaporayı veren taraf bakımından,

Eğer kusurlu taraf kaporayı veren tarafsa, Yargıtay kaporayı alan tarafın sözleşmenin hiç ya da gereği gibi ifade edilmemesi sebebiyle uğradığı zarar sonucu tazminat hakkı olacağından, tazminat hakkı kadarki kaporayı alıkoyabileceği görüşündedir. Aksine yerel adet varsa kaporayı alan taraf kaporanın tamamını elinde tutacağı gibi tazminatı kaporayı mahsup etmeksizin tam olarak isteyebilir.

-Kaporayı alan taraf bakımından,

Kaporayı alan taraf bakımından iki durum söz konusudur. Eğer kaporayı alan taraf sözleşmemin hiç ya da gereği gibi ifa edilmemesinden sorumlu tutulamıyorsa yani kusuru yoksa kaporayı iade etmekle yükümlüdür. Ancak kaporayı alan tarafın kusuru varsa, kaporanın iadesi yanında kaporayı veren tarafın sözleşmenin hiç ya da gereği gibi yerine getirilmemesi sebebiyle uğradığı zararları da tazminle yükümlüdür.

İlgili sorular

1 cevap
3, Ekim, 2018 Sözleşme Hukuku kategorisinde Ege2016 tarafından soruldu
0 cevap
30, Ağustos, 2019 Sözleşme Hukuku kategorisinde edip.33 tarafından soruldu
0 cevap
1 cevap
7, Nisan, 2019 Sözleşme Hukuku kategorisinde elifAata tarafından soruldu
0 cevap
21, Aralık, 2018 İcra Takip Hukuku kategorisinde Gülcan kayhan tarafından soruldu
...