İdari Hukuk kategorisinde tarafından
Merhaba,
 2015 yılında özel bir universitenin muhendislik fakültesinde 4 yıllık bir bölüme +1 yıl hazırlık okuyacak baslayacak sekilde %50 devlet bursu ile kayıt oldum. İlk yarıyıl hazırlık okuduktan sonra bir sınava girip gecer not alarak egitim öğretim donemini ikinci yarıyılında fakülteye başlamaya ve bölüm derslerini almaya hak kazandım. Sonrasında fakültede geçirdiğim 7 yarıyıl boyunca tamamlamam gereken bütün dersleri tamamladım ve okulda geçirdiğim 4. Yılın sonunda mezuniyet hakkı kazandım. Okuduğum 4 yılın ücretini eksiksiz bir şekilde yatırmış olmama rağmen diploma alabilmek için yarım yıl ücreti daha vermem gerektiğini erken de bitiriyor olsam 8 yarıyıl ücreti ödemem gerektiğini öğrendim. Diploma alabilmek için bu ücreti ödeme zorunluluğum var mı?

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap
Üniversitenizin bu talebi  kesinlikle hukuka uygun değil.   Öğrenim görmediğiniz akademik dönemlerin  ücretlerini sizden hiç kimse talep edemez.  Sizin bursunuz  muhtemelen % 50 devlet bursu değil,  üniversite mütevelli  heyetinin veya  üniversiteyi kuran vakfın bursudur.
Üniversiteyi geç bitirdiği için bursu kesilen ve  kendisinden para talep edilen çok sak sayıda öğrenciye rastladım  fakat okulu erken bitirdiği için   4 yıllık öğrenim  süresinin  tamamının ücretinin talep edilmesine ilk defa rastlıyorum.
Dava açabilirsin ve muhtemelen de kazanırsın.  Bu şekilde para talep edebilmesi için  üniversite tercihi sırasında  ösym  kılavuz kitapçığında üniversitenle ilgili açıklama kısımda çok  açık şekilde  belirtilmiş olması gerekirdi. Hukuki belirlilik ve açıklık ilkesi bunu gerektirmektedir.
...