Konut Hukuku kategorisinde tarafından
Merhaba..

Ben İzmirde bir apartmanda yöneticiyim. Apartmanımıza mantolama yaptırmak istiyoruz. Ancak dairelerin bazılarının 1, bazılarının 2, bazılarının da 3 cephesi var. Dolayısı ile ödenecek meblalar konusunda çoğunluk olarak aldığımız karar herkesin kendi cephesi kadarını ödemesi oldu. Buna itiraz edip herkesin ortak bedel ödemesi gerektiğini savunan kimseler de oldu.

Ben de bunun hukuki dayanağını öğrenmek istedim. Burada mantolamaya ödenecek bedeller için apartmanda çoğunluğun kararı mı yasaldır? Yoksa mantolama için apartman dairelerinin ortak ya da herkesin kendi cephesine ödeme yapacağını belirten bir yasa ya da emsal dava var mıdır?

Sizden ricam yasal olarak yoruma dayanmayacak şekilde kanun maddeleri ve var ise emsal dava ile ilgili bilgiler varsa onu da yazmanız. Şimdiden teşekkür ederim.

1 cevap

1 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
Merhaba,
ben avukat falan değilim ama bakıyorum 15 gün olmuş siz mesajı yazalı bir cevap gelmemiş. Bende bildiğimi söyleyim.
Öncelikle Kat Mülkiyeti Kanunu'nda
--
Madde 20 – (Değişik birinci fıkra: 13/4/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:
a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; (1)
Katılmakla yükümlüdür.
c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.
--
diye bir madde var. Anlaşma olmadığına göre kanunda yazdığı üzere arsa pa

İlgili sorular

1 cevap
2, Ekim, 2018 Konut Hukuku kategorisinde Yaşar kalkan tarafından soruldu
1 cevap
25, Şubat, 2019 Konut Hukuku kategorisinde Serkan20 tarafından soruldu
3 cevap
5, Kasım, 2019 Konut Hukuku kategorisinde iesibrahim tarafından soruldu
...